modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE

modern nation-state maandeeq union NU2011 EX-SOMALIE
SAB END SAMAALE

A long way to go for peace

A long way to go for peace
somalia

HIDO IYO DHAQAN

HIDO IYO DHAQAN

Pageviews vorige maand

maandeeq leiden

dinsdag 30 augustus 2011

AUS Global Day 2011 Fashion Show

ciidwanaagsan leiden

ciidu caafiya waxaan dhamaan bulshada reer leiden ugu baaqaynaa ciid wanaagsan ku ciida
waxaanan qaban doonaa ciida sabtida 3 bisha leiden.

zondag 28 augustus 2011

Daryeel Construction Company

Hargeisa - Warsame Saed Construction

Safari Hotel Hargeysa Somaliland

Hargeysa 2020

somaliland


Stabiliteit en goed bestuur Somaliland essentieel voor bestrijding piraterij

Nieuwsbericht | 08-06-2011

Staatssecretaris Ben Knapen bracht vandaag een bezoek aan Somaliland, een noordelijke regio van Somalie. Op de agenda stond onder meer een ontmoeting met president Mahamoud van Somaliland en de minister van Buitenlandse Zaken van Somaliland.

Somaliland kent enige jaren stabiliteit en hield vorig jaar democratische verkiezingen. De staatssecretaris stelde dat ervaringen op het gebied van stabiliteit en democratisering in Somaliland een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van Somalië. Acceptatie van overheidsgezag en een actief preventiebeleid met burgers draagt bij aan voorkoming van piraterij. “Vanaf de kust van Somaliland worden geen piraterijaanvallen uitgevoerd. Het is belangrijk dat instabiliteit en piraterij in de omringende regio niet overslaan naar Somaliland,” aldus de staatssecretaris bij zijn bezoek aan Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland.

De staatssecretaris bezocht verder de gevangenis van Hargeisa. Daar zijn 87 door Somaliland berechte piraten gedetineerd. Nederland gaat via het UN Office for Drugs and Crime 1 miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuwe gevangenis, onder meer voor piraten, en versterking van het justitiële systeem. Detentie van piraten in de regio wordt daarmee vergroot en betrokkenheid van UNODC garandeert naleving van internationale standaarden. Versterking van de rechtstaat zal ook bijdragen aan verdere stabiliteit in Somaliland.

In bijzijn van de voorzitter van het huis van Afgevaardigden legde staatssecretaris Knapen de eerste steen voor een nieuw parlementsgebouw. Nederland draagt voor 700.000 euro bij aan de bouw van het gebouw en aan training van parlementariërs en ondersteunende staf.

Staatssecretaris Knapen bezocht eerder op de dag een kamp van Somalische ontheemden. De aanwezigheid van ontheemden leidt soms tot spanning met de lokale bevolking. Nederland steunt via de VN Vluchtelingenorganisatie de tijdelijke opvang van interne ontheemden in heel Somalië. “Een veiliger Somalie moet leiden tot de terugkeer van deze ontheemden,” aldus de staatssecretaris.

Met vrouwenorganisaties en de recent aangestelde Mensenrechtencommissie besprak de staatssecretaris tenslotte ervaringen met vredesopbouw en mensenrechten. Maatschappelijke organisaties worden gehoord. “Hoewel er nog veel werk te doen is, is er zeker sprake van een bemoedigende ontwikkeling,” aldus de staatsecretaris.

Somaliland heeft zich in 1991 onafhankelijk verklaard van Somalië. De internationale gemeenschap erkent deze eenzijdige verklaring echter niet. Versterken van stabiliteit in Somaliland kan leiden tot economische ontwikkeling van deze regio en wellicht een positieve invloed op Somalië hebben. Het versterken van fragiele staten is een van de speerpunten van het Nederlandse OS beleid.

woensdag 24 augustus 2011

Hobalada Waaberi

Update Somalische Vereniging Maandeeq II - 24-08-2011


Update Somalische Vereniging Maandeeq II - 24-08-2011

In 2011 hebben we een doorstart gemaakt met de Vereniging. We hebben veel vergaderd en uiteindelijk afgesproken dat we met een groep van 5 personen ieder 500 of 1000 euro zouden doneren om de activiteiten te kunnen starten en de rest van de Somalische gemeenschap te stimuleren ook lidmaatschap te betalen.
We hadden het plan met het bijeengebrachte geld de volgende zaken te organiseren:
- 2x Ciid
- 1x uitstapje voor de kinderen organiseren (zwembad/pretpark)
- 1x openingsvergadering
- sportactiviteiten voor de jongeren opstarten (zaalvoetbal)
- zwemactiviteiten voor de vrouwen opstarten
- een ontmoetingsplek openen waar de gemeenschap elkaar op een aantal momenten per week zou kunnen ontmoeten.

Gedurende de afgelopen maanden werd er veel gepraat maar weinig gedaan. Ik heb geprobeerd ook de andere mensen wat verantwoordelijkheid te geven. Het heeft geen zin als ik de enige ben die overal achteraan holt. En het hoort ook bij mijn idee van het in beweging brengen van de gemeenschap. Ik wist van tevoren dat het heel moeilijk zou worden. Dat er mensen zijn die macht willen hebben, dat veel mensen zich alleen wilden inspannen voor subsidie, in plaats van zelf een bijdrage te leveren. En in het verleden zijn verschillende initiatieven doodgebloed o.a. vanwege het gebrek aan gemeenschapszin.
Ik had geleerd van Maandeeq I dat het belangrijk was betrouwbare mensen in het bestuur te hebben. Het liefst werkenden (dacht ik). Zij zouden makkelijker te motiveren zijn, en betrouwbaarder voor de andere mensen.
Vanaf het begin heb ik gepleit voor transparantie, vooral op het financiële vlak. Omdat dit vaak een bron van conflicten is. Mensen willen weten wat er met hun geld gebeurt. Als ze het niet vertrouwen, zullen ze niets doneren.
Ik ben al een tijd bezig met de opbouw van een ledenbestand. Mijn idee is dat de leden een klein bedrag per maand betalen (het liefst automatisch d.m.v. een machtiging), waar vervolgens zaken van georganiseerd worden. Hierdoor kun je makkelijker zelf als gemeenschap je zaken plannen.
De twee andere bestuursleden heb ik aan deze taak gezet. Vertrouwen krijgen, leden werven en machtigingen voor automatische contributie regelen. Tot op heden is dit nog niet rond, maar ik heb wel veel gegevens van potentiële leden, en van een aantal leden die al voor een paar maanden betaald hebben.
Ik heb kwitantieboekjes aangeschaft op het moment dat we nog geen eigen rekening hadden. Ook weer om zo transparant mogelijk te blijven.
Echter, de twee nieuwe bestuursleden hebben zichzelf weer ontslagen. Een had wat gezondheidsproblemen, de ander wist niet goed hoe hij zaken moest organiseren, of hij dacht dat hij het niet goed wist. De organisatie voor de aankomende Ciid moet ik nu weer zelf doen. De locatie is geregeld, en het eten in principe ook. Alleen alles valt of staat met betalingen die nu nog binnen moeten komen. Als dit achterblijft, zal het een soberder feest worden.
Op dit moment heb ik 330 euro op mijn rekening. Ik verwacht nog 200 euro op korte termijn. Omdat ik dit feest en het ophalen van geld niet van het begin af aan heb kunnen controleren, is het weer te vaag gebleven naar mijn smaak. Het liefst zou ik alle transacties via internetbankieren willen doen, dan weet je precies waar je aan toe hebt. Maar ik denk dat ik het met bescheiden middelen toch nog wel goed kan organiseren, maar minder goed dan ik zou willen.
Ten slotte wil ik zeggen dat ik heel veel heb geleerd de afgelopen maanden. Wat is wel mogelijk op korte termijn en wat niet. Ik heb mijn idealen wat moeten bijstellen maar ik ben wel vast van plan Maandeeq door te laten gaan. Ik wil bezig blijven met het motiveren van Somaliërs en ik heb wel plannen hoe dat zou kunnen, maar het is geen makkelijke weg. Het is vallen en opstaan. Het is een taai proces om verwachtingen te doorbreken en deze bij te stellen, zowel die van mezelf als die van de gemeenschap. Er wordt naar mijn smaak nog te veel gedacht dat zaken wel opgelost/georganiseerd/betaald worden. En dit is volledig in tegenspraak met het originele Somalische motto dat iedereen zo zelfstandig mogelijk moet zijn. Vandaar dat ik denk dat er nog veel terrein te winnen valt. Als wij als gemeenschap en als individuen de kans krijgen en pakken ons zelfstandig op te stellen, zal dit positief uitwerken voor de maatschappij waar wij ons in bevinden.
Ik weet dat er veel problemen zijn, ik wil gaan bedenken op welke manier wij als Maandeeq mensen kunnen ondersteunen bij het zelf oplossen van hun problemen. Door een soort richtingaanwijzer te zijn in deze maatschappij. Ik denk dat er van beide kanten een mentaliteitsverandering moet komen, zowel aan Somalische zijde als binnen de Nederlandse maatschappij t.o.v. het benaderen van de Somaliërs.

Summer Break 2011 - S.O.S. Crisis in the Horn!

zaterdag 20 augustus 2011

xasan aaden samater - siraadey -by Arrowtail

Mo Farah training in Kenya - Sportsvibe TV

CIID WANAAGSAN

Suikerfeest - Eid Mubarak


Welkom iedereen in Leiden, met name de nieuwkomers in onze Somalische gemeenschap! Onze vereniging zal ter afsluiting van de Ramadan een mooie Eid organiseren op zaterdag 3 september, van 13.00 uur tot 17.00 uur in het gebouw van Speeltuinvereniging Morschkwartier aan de Damlaan in Leiden. Voor meer informatie en aanmeldingen: 06 84016536.

Met vriendelijke groet,

Ahmed Magan,
voorzitter

donderdag 18 augustus 2011

maandag 15 augustus 2011

Sudanese Song - SALAH IBN BADIYA


U bent hier:Home Nieuws Maatregelen tegen frauderende Somaliërs succesvol
Maatregelen tegen frauderende Somaliërs succesvol

Nieuwsbericht | 07-07-2011

De maatregelen die door de IND zijn genomen om fraude en misbruik door nareizende gezinsleden van Somalische asielzoekers tegen te gaan, werpen hun vruchten af. In de eerste maanden van 2011 werd nog geen 10% van de aanvragen om gezinshereniging door Somalische nareizigers ingewilligd, wat neerkwam op gemiddeld dertig personen per maand. In heel 2010 werden nog 2300 aanvragen van Somalische gezinsleden ingewilligd; ongeveer een kwart van het aantal behandelde aanvragen uit Somalië.

In 2009 werd grootschalige fraude door Somalische asielzoekers en nareizende gezinsleden geconstateerd. Toegelaten Somalische asielzoekers vroegen om hereniging met (pleeg-)kinderen die helemaal geen deel (meer) uitmaakten van het gezin. Daarop zijn de regels aangescherpt en vonden op de ambassades intensieve gehoren plaats, om vast te stellen of iemand daadwerkelijk tot het gezin behoorde.

De maatregelen bestaan onder meer uit het zenden van IND-medewerkers naar ambassades waar Somalische gezinsleden een aanvraag om gezinshereniging in moeten dienen. Deze medewerkers zien er scherp op toe dat de gezinsband inderdaad bestaat. Tijdens een identificerend interview op de ambassade worden aanvullende vragen gesteld over de feitelijke gezinsband met de in Nederland verblijvende asielstatushouder. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de techniek van simultaan horen en horen op afstand door middel van videoconferencing, waarbij de IND-medewerker in Nederland via een beeldscherm direct vragen kan stellen aan de vreemdeling op de ambassade in Addis Abeba. Als het verhaal van het gezinslid op de ambassade niet overeenkomt met wat de asielstatushouder in Nederland heeft verklaard, wordt de aanvraag afgewezen.

Naast de genomen maatregelen zal de IND versneld en versterkt doorpakken op het opsporen van fraude in alle situaties waarin voorafgaande aan deze maatregelen toch een vergunning verleend is. Bij Somalische zaken betekent dit dat de IND extra alert is wanneer al toegelaten asielzoekers hun asielvergunning willen omzetten naar een permanente status, of alsnog gezinsleden willen laten overkomen. Dit gaat bijvoorbeeld om situaties waarin in de oorspronkelijke toelatingsprocedure sprake is geweest van vingertoppenverminking, of dat bij een eerdere aanvraag om hereniging met gezinsleden gebleken is dat een aanvraag gedaan werd voor gezinsleden die niet feitelijk behoorden tot het gezin. Als daar aanleiding voor is zullen de op frauduleuze wijze verkregen vergunningen alsnog worden ingetrokken.

Aamina cabdilaahi iyo Kuluc

kuluc wadani

Maandeeq - ma Jinbaa ma Jaanbaa

vrijdag 12 augustus 2011

K'naan - Sunny days

Uithoorn is qat-handel zat

Um Ricka - Wale Ft. K'Naan (Back To The Feature)

harold and kumar amsterdam song

K'NAAN - ABC's ft. Chubb Rock

If Rap Gets Jealous - K'naan

Stimulerend middel 'Qat' moet verboden worden 02-08-2011

Uithoorn is qat-handel zat


Zoek je qat? Ga naar Uithoorn. Van heinde en verre komen de Somaliërs om het spul in te slaan.

'Wil je wat bijverdienen? Een keer naar München op en neer levert je 300 euro op. Je kan 1.000 euro per week verdienen als je dat wilt.' Ik kijk de man verbouwereerd aan. 'Je bent een blanke jongen. Iedere Somaliër die de Duitse grens overgaat wordt aangehouden, maar jij niet', probeert hij het aanbod plausibel te maken. Ik bedank vriendelijk. Hoe ben ik hierin verzeild geraakt?
Drie dagen houdbaar
Al een tijd lang keken de inwoners van de Noord-Hollandse plaats Uithoorn vreemd op als er weer een lading qat werd afgeleverd op het plaatselijke industrieterrein. De verslavende plant groeit alleen in de Hoorn van Afrika en in Jemen, maar de Somalische gemeenschap in Nederland kan niet zonder. Kauwen op de bladeren van de plant verdrijft zowel de honger als de vermoeidheid.

Van heinde en verre komen ze om het spul in te slaan. Sommigen meerdere keren per week, want de plant is niet langer dan een dag of drie houdbaar. Dit is dan ook een van de grootste distributiecentra van Nederland.

Vrijwel dagelijks brengt vervoerbedrijf Progress een lading van meerdere pallets naar Uithoorn, die daar door de Somaliërs wordt verdeeld.

Tot irritatie overigens van de ondernemers in de buurt. Even navragen bij het benzinestation levert veelzeggende reacties op. ‘Waar ze dat spul verhandelen?’ De medewerker beent met ferme passen naar buiten. ‘Daar, achter die vrachtwagens’, wijst hij. Sarcastisch: ‘Tussen twaalf en één is het spitsuur.’ Hij bukt zich en raapt een verlept takje van de grond. ‘Het ligt hier echt overal.’

Een kijkje bij de bewuste plek levert weinig op. Overal gesloten deuren, er is weinig leven te bekennen. Na een uurtje verandert dat.

Een Afrikaans uitziende man rijdt zoekend over het industrieterrein, en stopt bij een kleine loods. Precies achter de vrachtwagens. Veel voert hij niet uit; er worden geen kofferbakken geopend of andere louche zaakjes afgehandeld. Hij wacht gewoon. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het drukker en drukker. Duitse kentekens, Franse, en heel veel Nederlandse. Er worden luide begroetingen uitgewisseld en gegeten.

Een Afrikaanse markt in een Noord-Hollands dorp, onder afkeurende blikken van drie blanke dames in het pand ernaast. Afgezien van het rumoer lijkt er weinig aan de hand.

Een vriendelijke man, Ali, helpt me op weg. ‘We wachten tot de quat hier wordt afgeleverd.’ Hij legt uit hoe dat in zijn werk gaat. ‘Iedere dag komt het op Schiphol binnen, een paar pallets per keer. Een Nederlands bedrijf doet dat voor ons.’ Een voorrecht dat onze buren niet gegund is. In ieder omringend land is de onschuldige plant verboden.Dus komen Somaliërs uit heel West-Europa naar Nederland om in hun qatbehoefte te voorzien, met illegale drugstripjes tot gevolg.

Een situatie waar Justitie niet tegen optreedt. ‘Er is in Nederland voor zover ik weet geen beleid tegen qat’, zegt woordvoerder Wim van der Weegen. Volgens hem is het de verantwoordelijkheid van de betreffende landen om op te treden. ‘Het is in Nederland gewoon legaal, dus justitie houdt zich er in dat opzicht niet mee bezig. Tenzij er sprake is van zware criminaliteit of overlast.’ Iedereen die zijn lading qat wil doorsluizen naar bijvoorbeeld Duitsland, waar de straatprijzen veel hoger liggen, heeft van de Nederlandse overheid dus niets te vrezen.

Inmiddels neemt in Uithoorn de consternatie toe, Ali onderbreekt zijn verhaal. ‘Ze zijn er’, zegt hij plechtig. Hij belooft wat voor me mee te nemen. Na lang wachten, veel geschreeuw en toegestroomde belangstellenden komt hij terug, met twee bosjes qat à 5 euro. ‘Kijk, zo werkt het. Haal de zwarte blaadjes er af, en dan kauwen tot het sap eruit is.’ Ik kijk naar het verlepte bosje. ‘Wel je tanden poetsen daarna’, raadt hij me nog aan. Ik bedank Ali voor zijn hulp en wil gaan. ‘Trouwens,’ zegt hij, ‘wil je niet wat bijverdienen?’

woensdag 10 augustus 2011

Ancient-Egyptian-Puntite-Somali Music,Song,Dance "Shumeey" by Imhotep & ...


Kamervragen: Qatverbod
25/10/2010
By M. Vols
0
tweets
retweet
Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, van Justitie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat de Somalische gemeenschap een qatverbod wil (ingezonden 11 augustus 2010).
Antwoord van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (22 september 2010).
Vraag 1
Wat is de omvang van de groep qatgebruikers en hoe groot is het aandeel overmatige qatgebruikers in Nederland?1 Bent u nog steeds van mening dat de omvang van de groep qatgebruikers geleidelijk afneemt of neemt het aantal qatgebruikers onder jonge mannen en vrouwen juist toe?2
Antwoord 1
In Nederland wordt het middel qat voornamelijk gebruikt binnen de Somalische bevolkingsgroep. Deze bevolkingsgroep bestaat in totaal uit circa 26 000 mensen. Over het aantal mensen binnen de Somalische bevolkingsgroep dat qat gebruikt zijn geen cijfers bekend. Ook de onderverdeling binnen de groep gebruikers, jong of oud, man of vrouw, is niet bekend.
Vraag 2
Bent u nog steeds van mening dat qat geen agressie opwekt en het gebruik daarvan ook anderszins geen risico oplevert voor de openbare orde? Kunt u een toelichting geven?
Antwoord 2
In 2007 heeft het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) een risicoschatting naar qat uitgevoerd. Hieruit bleek dat er nauwelijks of geen risico is voor de openbare orde. Ook werden toen geen aanwijzingen gevonden dat qat agressie opwekt bij mensen, en bleek dat het reactievermogen bij normale doseringen niet sterk wordt beïnvloed. Zie verder het antwoord op vraag 6.
Vraag 3
Is het waar dat qat een desastreuze uitwerking heeft op de sociaal-economische positie en de gezondheid van grote groepen Somalische Nederlanders? Zo ja, bent u bereid gerichte psychische hulp en voorlichting over de effecten van qat te stimuleren en te faciliteren onder met name nieuwe groepen Somaliërs in Nederland? Zo nee, hoe verklaart u de grote sociale- en economische achterstanden van de Somalische gemeenschap in Nederland?
Antwoord 3
Uit verschillenderapporten blijkt dat het qatgebruik onder groepen Somalische Nederlanders een negatieve uitwerking kan hebben op de sociaal-economische situatie, maar qat is zeker niet de hoofdoorzaak van de achterblijvende sociaal-economische positie en de gezondheid van de Somalische bevolkingsgroep in Nederland. De oorzaken liggen in een opeenstapeling van problemen waaronder ontoereikende kennis van het functioneren van de Nederlandse samenleving, taalproblemen, onverwerkte trauma’s, een hoog percentage eenoudergezinnen, grote onderwijsachterstanden, werkloosheid en grote afhankelijkheid van uitkeringen. Ik verwijs hierbij naar de Voortgangsbrief aan uw Kamer over de aanpak risicogroepen van 13 juli 2010 (TK, 2009–2010, 31 268, nr. 34).
Vraag 4
Bent u het met Nederlandse onderzoekers eens dat er onvoldoende bekend is over de effecten van qatgebruik op de sociale situatie en psychische problematiek? Zo ja, bent u bereid dit nader te (laten) onderzoeken? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 4
Nee. Ik volg hierbij de risicoschatting van het CAM, waarin wordt geconcludeerd dat de kans op psychische afhankelijkheid van qat gering is. Het CAM adviseert voor dit aspect geen nader onderzoek, en ik zie daar ook geen aanleiding voor. Wat betreft de sociaal-economische situatie verwijs ik naar antwoord op vraag 3.
Vraag 5
Bent u nog steeds van mening dat geen sprake is van betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit? Kunt u dat toelichten?
Antwoord 5
Tot op heden zijn mij geen concrete aanwijzingen bekend dat er sprake is van betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit bij de qathandel. Ook uit de risicoschatting van het CAM uit 2007 is niet gebleken dat er in Nederland sprake is van handel in qat in relatie tot (georganiseerde) criminaliteit.
Vraag 6
Hoe vaak leidt qathandel tot ernstige overlast? Hoeveel gemeenten hebben qatgebruik verboden en wat is het effect hiervan?
Antwoord 6
In gemeenten hebben zich problemen met de openbare orde voorgedaan, met name rondom de distributiepunten. Voor zover mij bekend zijn er drie gemeenten waar deze problemen zich meer dan incidenteel voordeden, en waar via de Algemene Plaatselijke Verordening maatregelen zijn genomen om de aan qat gerelateerde overlast tegen te gaan. In deze drie gemeenten wonen relatief veel qatgebruikers. Van een van deze gemeenten, de gemeente Tilburg, heb ik vernomen dat de APV een geschikt instrument wordt gevonden om de overlast tegen te gaan.
Vraag 7
Is het waar dat qat alleen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk legaal is en in alle andere Europese landen verboden? Wat zijn de ervaringen in de landen waar een qatverbod geldt?
Antwoord 7
Het middel qat is inderdaad verboden in een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, Zweden en Denemarken. Naast Nederland is het middel in ieder geval toegestaan in Groot-Brittannië. Ik beschik niet over een volledig overzicht van alle Europese landen.
Het beleid en de ervaringen van landen die qat hebben verboden zijn verschillend. In Zweden en Denemarken is qat bijvoorbeeld verboden, maar kent het middel een lage prioriteit in het vervolgingsbeleid.

dinsdag 9 augustus 2011



Gepubliceerd: donderdag 4 maart 2010 23:42
Update: vrijdag 5 maart 2010 07:41

Zoek je qat? Ga naar Uithoorn. Van heinde en verre komen de Somaliërs om het spul in te slaan.

'Wil je wat bijverdienen? Een keer naar München op en neer levert je 300 euro op. Je kan 1.000 euro per week verdienen als je dat wilt.' Ik kijk de man verbouwereerd aan. 'Je bent een blanke jongen. Iedere Somaliër die de Duitse grens overgaat wordt aangehouden, maar jij niet', probeert hij het aanbod plausibel te maken. Ik bedank vriendelijk. Hoe ben ik hierin verzeild geraakt?
Drie dagen houdbaar
Al een tijd lang keken de inwoners van de Noord-Hollandse plaats Uithoorn vreemd op als er weer een lading qat werd afgeleverd op het plaatselijke industrieterrein. De verslavende plant groeit alleen in de Hoorn van Afrika en in Jemen, maar de Somalische gemeenschap in Nederland kan niet zonder. Kauwen op de bladeren van de plant verdrijft zowel de honger als de vermoeidheid.

Van heinde en verre komen ze om het spul in te slaan. Sommigen meerdere keren per week, want de plant is niet langer dan een dag of drie houdbaar. Dit is dan ook een van de grootste distributiecentra van Nederland.

Vrijwel dagelijks brengt vervoerbedrijf Progress een lading van meerdere pallets naar Uithoorn, die daar door de Somaliërs wordt verdeeld.

Tot irritatie overigens van de ondernemers in de buurt. Even navragen bij het benzinestation levert veelzeggende reacties op. ‘Waar ze dat spul verhandelen?’ De medewerker beent met ferme passen naar buiten. ‘Daar, achter die vrachtwagens’, wijst hij. Sarcastisch: ‘Tussen twaalf en één is het spitsuur.’ Hij bukt zich en raapt een verlept takje van de grond. ‘Het ligt hier echt overal.’

Een kijkje bij de bewuste plek levert weinig op. Overal gesloten deuren, er is weinig leven te bekennen. Na een uurtje verandert dat.

Een Afrikaans uitziende man rijdt zoekend over het industrieterrein, en stopt bij een kleine loods. Precies achter de vrachtwagens. Veel voert hij niet uit; er worden geen kofferbakken geopend of andere louche zaakjes afgehandeld. Hij wacht gewoon. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het drukker en drukker. Duitse kentekens, Franse, en heel veel Nederlandse. Er worden luide begroetingen uitgewisseld en gegeten.

Een Afrikaanse markt in een Noord-Hollands dorp, onder afkeurende blikken van drie blanke dames in het pand ernaast. Afgezien van het rumoer lijkt er weinig aan de hand.

Een vriendelijke man, Ali, helpt me op weg. ‘We wachten tot de quat hier wordt afgeleverd.’ Hij legt uit hoe dat in zijn werk gaat. ‘Iedere dag komt het op Schiphol binnen, een paar pallets per keer. Een Nederlands bedrijf doet dat voor ons.’ Een voorrecht dat onze buren niet gegund is. In ieder omringend land is de onschuldige plant verboden.Dus komen Somaliërs uit heel West-Europa naar Nederland om in hun qatbehoefte te voorzien, met illegale drugstripjes tot gevolg.

Een situatie waar Justitie niet tegen optreedt. ‘Er is in Nederland voor zover ik weet geen beleid tegen qat’, zegt woordvoerder Wim van der Weegen. Volgens hem is het de verantwoordelijkheid van de betreffende landen om op te treden. ‘Het is in Nederland gewoon legaal, dus justitie houdt zich er in dat opzicht niet mee bezig. Tenzij er sprake is van zware criminaliteit of overlast.’ Iedereen die zijn lading qat wil doorsluizen naar bijvoorbeeld Duitsland, waar de straatprijzen veel hoger liggen, heeft van de Nederlandse overheid dus niets te vrezen.

Inmiddels neemt in Uithoorn de consternatie toe, Ali onderbreekt zijn verhaal. ‘Ze zijn er’, zegt hij plechtig. Hij belooft wat voor me mee te nemen. Na lang wachten, veel geschreeuw en toegestroomde belangstellenden komt hij terug, met twee bosjes qat à 5 euro. ‘Kijk, zo werkt het. Haal de zwarte blaadjes er af, en dan kauwen tot het sap eruit is.’ Ik kijk naar het verlepte bosje. ‘Wel je tanden poetsen daarna’, raadt hij me nog aan. Ik bedank Ali voor zijn hulp en wil gaan. ‘Trouwens,’ zegt hij, ‘wil je niet wat bijverdienen?’

zondag 7 augustus 2011


HILVERSUM (RNW) - Tweede Kamerlid Coskun Cörüz van het CDA wil een verbod op qat in Nederland. Qat is een stimulerend middel uit blaadjes van een plant die groeit in de Hoorn van Afrika. Het gebruik is vooral populair onder Somaliërs en is in Europa verboden, behalve in Nederland en Engeland.

‘Het blaadje mag, maar het middel wat in het blaadje zit is verboden, dat is absurd,’ stelt de parlementariër.’ Hij ziet ook niets in een gedoogbeleid, want ‘iets wat bij wet verboden is, is niet legaal. We moeten niet dezelfde kant opgaan als met hennep.’ Hij pleit daarom voor een verbod van de plant. Ook komen volgens Cörüz de opbrengsten van qathandel ten goede aan terroristische organisaties.

Vanuit Kenia komt qat via Schiphol in Uithoorn terecht. Van daar wordt het verspreid over Europa. De handel gaat volgens het Kamerlid ‘gepaard met steekpartijen met kapmessen en overal rotzooi’. Dat zorgt voor overlast bij ondernemers.

Cörüz verwacht dat zijn voorstel om qat te verbieden kan rekenen op steun van de PVV, VVD, SGP en ChristenUnie. ‘Niemand is gebaat bij het dogen van qat.’

zaterdag 6 augustus 2011


Somalische gemeenschap wil qatverbod
Van onze verslaggeefster Janny Groen − 05/08/10, 22:34
Qat heeft ‘een desastreuze uitwerking’ op de sociaal-economische positie en de gezondheid van grote groepen Nederlandse Somaliërs. Vanuit die gemeenschap klinkt de roep om een qatverbod steeds luider.


Qat (EPA)
‘Chronische qatkauwers drukken op de Nederlandse gezondheidszorg en blijven uitkeringsafhankelijk’, zegt Abdimalik Yusuf van de zelforganisatie Dalmar. Hij is met Parnassia (instelling voor psycho-medische zorg) een voorlichtingscampagne gestart. Yusuf wijst op de ‘belabberde situatie’ van de Somalische gemeenschap. Vier recente onderzoeksrapporten schetsen een somber beeld van de groep. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de positie van die gemeenschap ‘het meest zorgelijk’ van alle migrantengroepen. Veel Somalische jongeren belanden in de criminaliteit. ‘We zijn een kleine gemeenschap, de overlast blijft beperkt. Daardoor is er nauwelijks aandacht voor’, zegt Yusuf. Er wonen tussen de 22- en 27 duizend Somaliërs in Nederland.

Tweede stroom
Hij maakt zich zorgen over de ‘tweede stroom’ vluchtelingen, vooral jongemannen die sinds 2007 naar Nederland komen en van wie velen door de burgeroorlog zijn getraumatiseerd. ‘Ze spreken geen Nederlands, gaan niet naar school. Om hun gevoelens te verdoven kauwen ze de hele dag qat.’

Zorgelijk vindt Yusuf verder een nieuwe trend die ontstaat in de diaspora. ‘Vrouwen zijn gaan kauwen.’ Dat constateert ook Guled Yusuf Ahmed van Nedsom. ‘Qat maakt energiek, maar lost geen problemen op. Het gaat vaak om alleenstaande moeders, die zich in de qat verliezen en hun kinderen verwaarlozen.’

Groot-Brittannië
Volgens Yusuf en Ahmed pleiten Somaliërs in Groot-Brittannië eveneens voor een qatverbod. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is die drug legaal, in tegenstelling tot de rest van Europa. ‘De Britse Advisory Council on the Misuse of Drugs constateerde in 2005 dat er onvoldoende schadelijke effecten zijn om qat te verbieden’, zegt een woordvoerder van de Home Office. Minister Klink van Volksgezondheid kwam in 2008 tot eenzelfde oordeel. Maar zowel Britse als Nederlandse onderzoekers benadrukken dat ze onvoldoende kennis hebben over de invloed van qat op de sociale situatie en psychische problematiek.

Ahmed wijst op ‘alarmerende’ ontwikkelingen in de exportlanden, Kenia, Ethiopië en Jemen. ‘Om de oogst te versnellen gebruiken boeren steeds vaker verboden chemische middelen. Die zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.’ Volgens hem zijn er talloze aanwijzingen dat langdurig qatgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk, ontstekingen in de mond en het maagdarmkanaal en diverse vormen van kanker.

De Federatie Somalische Associaties Nederland denkt dat een qatverbod, gezien het Nederlandse softdrugbeleid, niet realistisch is. ‘Wel zijn drastische maatregelen nodig’, zegt woordvoerder Mohamed Elmi. Overmatige qatgebruikers zouden kunnen worden gekort op hun uitkering.

Somalische gemeenschap wil qatverbod - Binnenland - VK


Somalische gemeenschap wil qatverbod - Binnenland - VK

woensdag 3 augustus 2011


Somalische Vereniging Maandeeq Leiden - 30 juli 2011 - update


Wat is er gedaan?

- 2 nieuwe bestuursleden zijn officieel via Kamer van Koophandel toegevoegd
- het bestand aan potentiële leden van de vereniging is officieus
- er zijn contacten gelegd met de gemeente over ruimte voor de vereniging en voor een
voetballocatie
- er is contact gelegd met de buurtopbouwwerker van Leiden Zuid-West voor verdere
ondersteuning van de Vereniging
- er is een ruimte gehuurd voor de eerste openbare vergadering die een succes is geworden
- deze vergadering is ook verder voorbereid
- er zijn veel gesprekken met leden van de Somalische gemeenschap om in kaart te brengen
wat er nodig is aan ondersteuning en hoe het een echte gemeengschap kan worden
- er is een ruimte gereserveerd voor de Eid
- er is informatie opgevraagd over de huur van een ruimte iedere vrijdagmiddag van
14.00 - 17.00 uur in een Leids buurthuis
- er is een bedrijfsrekening opgestart
- er is een offerte opgevraagd voor een bedrijfsstempel
- er zijn kwitantieboekjes gekocht
- er is informatie opgevraagd over vrouwenzwemmen
- er wordt af en toe wat praktische hulp geboden met het vertalen van brieven en
sollicitaties en het aanvragen van DigiD
- website bijhouden





Wat moet er gedaan worden in 2011?
- transparante ledenadministratie
- machtiging voor contributie per maand en vaststellen hoe hoog die contributie moet zijn
- lidmaatschapsdocumenten maken
- ruimte huren voor de eerste 3 maanden na zomervakantie, iedere vrijdagmiddag, een soort
inloop voor de hele gemeenschap, voor de gezelligheid, maar ook in kaart brengen hoe we
verdere ondersteuning kunnen bieden
- voorbereiden van die ruimte (computer, hapjes, drankjes, muziek)
- Eid, bij de gemeenschap navragen wie wil meedoen, alvast geld ophalen
- Verder boodschappen doen en het feest goed voorbereiden; mensen die hebben betaald krijgen
een kwitantie/toegangskaartje
- Extra maaltijden voor onverwacht bezoek voorbereiden, en cadeautjes voor de kinderen kopen
- bedrukken van t-shirts voor de Eid (t-shirts worden geschonken door VVN)
- verder weer vanaf half augustus voetbalactiviteiten voorbereiden, er is ook contact gelegd
met het sportbedrijf, we wachten op een offerte voor de zaal
- offerfeest alvast gaan plannen en voorbereiden, in welke ruimte, wie doen er mee?
- muziekfeest voor afsluiting van het jaar, en alvast gaan bedenken welke activiteiten voor
kinderen in kerstvakantie
- bijhouden en uitbreiden website